Musea Kortrijk

Expositie Journey & Connected met Musea Kortrijk/Bubox in Broeltoren Noord te Kortrijk.
Expositie loopt tot 2 juni 2019

"Beste Schepen van cultuur, 
Beste Axel,
Beste aanwezigen,

Patrick Verschelde sprak me een aantal maanden geleden over het werk van zijn echtgenote Ann daar hij weet dat ik interesse heb in Hedendaagse kunst. 
Hedendaagse kunst kan heel moeilijk zijn omdat het vaak bijzonder persoonlijk is. Eerder dan van vakmanschap, is het dikwijls mèèr een uiting van een visie op de wereld, op bepaalde toestanden waarbij expressie van gevoelens centraal staan. Dit is ook van toepassing op Ann’s werk met dat verschil dat haar werk nochtans heel toegankelijk is.
Dit verklaart waarom dit werk maar vooral het unieke en ongewone project die er rond zou worden ontwikkeld, mijn aandacht weerhield.
Ann was bezig een aantal babies te boetseren in al hun schoonheid, liefelijkheid maar … waar her en der, bepaalde details de aandacht vestigden op hun kwetsbaarheid. De babies zouden een reis aanvangen in verschillende instellingen waar òòk kwetsbare mensen wonen. Die bewoners zouden hun verhaal over ‘hun’ baby neerschrijven. Als super-moeder zou Ann dan haar geesteskindjes allemaal terug verzamelen hier in Kortrijk na hun reis, na hun “Journey” (de titel van deze expo).
Naast mijn professionele activiteiten in Kortrijk, ben ik ook bestuurder in het Woonzorgcentrum H.Hart te Oudenaarde en maakte onmiddellijk de link met onze bewoners. Waarom geen baby huisvesten in ons WZC en daarrond activiteiten organiseren ?
We weten allemaal dat hoogbejaarden, echte en hechte vriendschapsbanden kunnen hebben met jonge kinderen en omgekeerd. Waarom dit niet opwekken via deze babies. Zelfs bij dementerende ouderen is geweten dat - als ze kunnen terug grijpen naar beelden van het verleden - ze herleven en hun, soms gekwelde, geest terug tot rust komt. 
Ik was ervan overtuigd dat de babies van Ann - die ze zouden kunnen vastnemen en vertroetelen - bij onze bewoners emoties zouden kunnen losweken waarbij hun ouderlijke zorggevoelens en liefde weer volop tot leven zouden komen. Ik sprak er over met onze directrice, Katrien Nelissen, die onmiddellijk overtuigd was om deel te nemen aan het project ‘Journey’. Ze bevestigde me later dat het project inderdaad zeer veel had los gemaakt bij de bewoners. 
Ann, bij het schrijven van deze nota moest ik denken aan een Franse kunstrecensie die ik onlangs las over het verschil tussen “un artisan (een beoefenaar van een ambacht)” et “un artiste (kunstenaar)”.

Un artisan crée des objèts avec beaucoup de passion et de savoir-faire. Mais cela restent des objèts matériels. 
Een beoefenaar van een ambacht maakt voorwerpen, die hij/zij met veel passie en kunde maakt, maar het blijven maar materiele objecten. 

Un artiste, par contre,  crée des objèts avec beaucoup de passion et de savoir-faire, mais il y met son émotion, ce petit supplément d’âme, fait transcender l’objèt en œuvre et invite le spectateur à la réflexion.
 
Een kunstenaar, daarentegen, maakt voorwerpen die ook hij/zij met veel passie en kunde maakt maar hij verwerkt er zijn emoties in, hierdoor transcendeert het voorwerp tot een Werk, ’une Oeuvre’, die de toeschouwer aanzet tot reflectie.   

Wel laat nu deze reflectie de essentie zijn van Ann’s werk en mag ik u dan ook uitnodigen om dit warme ‘Oeuvre’ tot u te laten komen."

Philippe De Veyt, Vernissage 27/04/2019

Volg ons